Trygg fäktning

A6 Skytte och IF ska erbjuda en utvecklingsmiljö som är fri från osunda träningsmetoder, diskriminering, kränkningar och våld. Alla i föreningen ska känna sig respekterade, sedda och ges möjlighet att träna och utvecklas på sina villkor utan rädsla för negativa konsekvenser. Du kan läsa mer på SvFF:s ingångssida om Trygg Fäktning.

Föreningens värdegrundsansvarige är Elin Behrens.

Om du upplever att tryggheten brister i din träningsmiljö, så finns det olika sätt att få hjälp med att påverka och förändra situationen. Föreningens värdegrundsansvarige kan hjälpa dig att komma vidare och vara ett stöd på vägen.

Vänd dig till föreningens styrelse
Styrelsen är ansvarig och kan till exempel avsluta ett samarbete med en tränare.

Upplever du att föreningens styrelse av någon orsak inte känns rätt att vänds sig till så finns alternativa vägar att gå:

Gör en orosanmälan till Svenska Fäktförbundet
Läs mer om orosanmälan på svenskfaktning.se

Kontakta Idrottsombudsmannen (Riksidrottsförbundet)
Om ett ärende inte kan hanteras av varken förening, SF eller RF/SISU:s distrikt kan du kontakta idrottsombudsmannen.

Förening eller enskild person får, öppet eller anonymt, påkalla Idrottsombudsmannens uppmärksamhet gällande förhållande inom idrottsrörelsen. Påkallande får ske via telefon, e-post eller via visselblåsning (RF:s visselblåsarfunktion). Läs mer om påkallandet här.

Tel: 08-627 40 10 (tisdagar och torsdagar mellan 9–12)
E-post: idrottsombudsmannen@rf.se

Anmäl till Svenska Fäktförbundets diciplinnämnd
Anser du att det inte gått rätt till i samband med föreningsbeslut, beslut om medlemsskap i förening, beslut av tävlingsfunktionärer i samband med tävling med mera kan du överklaga till Svenska Fäktförbundets disciplinnämnd.

Om du anser att ett lagbrott begåtts ska du anmäla till polisen
Vem som helst kan anmäla ett brott till Polisen. Det behöver inte vara den utsatte själv eller någon som bevittnat händelsen. Det räcker att händelsen kommit till ens kännedom. Om en föreningsledare, tränare eller ledare får reda på att något har hänt som skulle kunna vara ett lagbrott, är rekommendationen att kontakta Polisen som kan avgöra om så är fallet. Vid anmälan ring 114 14 eller besök närmaste polisstation. Vid akuta händelser ring 112 och begär Polisen.