Två JSM-medaljer till A6

      Kommentarer inaktiverade för Två JSM-medaljer till A6

Silver individuellt till Johanna Bergdahl och brons till damernas lag

Under helgen 8-9 december fäktades junior SM i Göteborg. På lördagen fäktade man den individuella och på söndagen lagtävlingen. Tävlingen är öppen för juniorer upp till 20 år.
Från A6 fäktning fanns åtta deltagare, fyra pojkar och fyra flickor.
I den individuella tävlingen för flickor var standarden extremt hög. De svenska juniorerna tillhör världens bästa fäkterskor med mängder av medaljer från världsmästerskap och europamästerskap för juniorer. Det var därför inte konstigt att världsmästarinnan Emma Samuelsson från Göteborg fick möta bronsmedaljören Johanna Bergdahl från senaste världsmästerskapet i finalen. Emma fick i år revansch från förra årets JSM i Jönköping då Johanna vann. Nu har de vunnit två gånger var. Detta är dock Emmas sista junior år, men för Johanna återstår två som junior. Johanna slog Nina Westman i semifinalen med 15-13. Johanna, Emma och Nina är även de tre bästa seniorerna i Sverige och tillhör svenska olympiska kommitténs topp- och talangprogram.
Glädjande för A6 fäktning är att ytterligare tre av klubbens juniorer gjort stora framsteg. Tove Pettersson hamnade på en 12:e plats efter ha slagit ut Sofia Wånge från A6 i direktelimineringen. Johanna Frid fäktade strålande men hade oturen att få möta klubbkompisen Johanna Bergdahl i elimineringen. Johanna Frid slutade på en 13:e plats och Sofia Wånge på plats 21.

I herrarnas tävling övertygade Max Pettersson stort genom att gå till kvartsfinal. Max placerade sig på en femte plats i herrarnas individuella tävling. Detta är det bästa resultatet i Max karriär, trots en höst fylld av infektioner. Bröderna Oskar och Lukas Egertz är endast 15 respektive 13 år men tävlade ändå framgångsrikt mot juniorerna och fick mycket nyttig rutin.
De placerade sig på platserna 23 och 48. Pontus Norell som blev svensk mästare för kadetter upp till 17 för två år sedan kom på 34:e plats.

I lagtävlingen lyckades damernas lag från A6 vinna bronsmedalj. I laget fäktade Johanna Bergdahl, Johanna Frid, Tove Pettersson och Sofia Wånge. Vägen fram till bronset gick via segrar mot Örebro och Göteborg lag 2 samt seger mot Karlskrona i bronsmatchen. Enda förlusten var mot Kalmar med 45-43. Samtliga fäktare i A6 juniorlag har minst två år kvar som juniorer. Nästa år är vi med och kämpar om guldet.
I frånvaro av Erik Bergdahl med militärtjänst och Pontus Norell för studier lyckades herrarnas mycket unga juniorlag fäkta till sig en femteplats i lagtävlingen. Killarna gick från klarhet till klarhet när man slog lag efter lag. Denna tävling var en vitamininjektion för självförtroendet och en stark motivationsdrivare för fortsatt träning.

I och med de fina resultaten kvalificerade sig Johanna Frid, Johanna Bergdahl, Max Pettersson och Tove Pettersson att få deltaga på junior världscup tävlingen i Göteborg i februari. Max och Johanna blev även nominerade att fäkta världs-cup i Budapest i januari.