Välkommen till A6 Fäktning, en av svensk fäktnings mest anrika och framgångsrika föreningar
med flertalet SM-tecken, världscupvinster och OS-framgångar. Vi erbjuder fäktning för alla – ungdomar och äldre, nybörjare och erfarna. Träning för att det är skoj och ger bra motion, samt en seriös tävlingsverksamhet på både nationell och internationell nivå för den som vill satsa mer.
Det finns också möjlighet att vara med på träningsläger, gå ledarutbildningar eller utbilda sig till domare.
Vi tar emot nybörjare löpande, se ”Börja fäkta”.
Historia

Foto använt med tillstånd från medaljBlogg (https://medaljblogg.wordpress.com/)
Föreningen bildades 1907 som Smålands artilleri- regementes idrottsförening. Senare ändrades namnet till A6 Skytte- och Idrottsförening, vilket fortfarande är det officiella namnet. Enligt de äldsta bevarade stadgarna (från 1912) hade bedrev föreningen verksamhet inom ett brett fält av gymnastik- och idrottsgrenar: ridning, fäktning, gymnastik (fria lekar), övningsskjutning, allmän idrott, brottning, atletik och bollspel, simning och annan vattenidrott, skidlöpning, körning eller åkning efter häst, skridskoåkning och skridskosegling. Goda idrottsmän har genom åren framgångsrikt fört regementets färger. Föreningen hade fram till 40-talet sin tyngpunkt i ridning, med stora framgångar internationellt, t.ex. med en bronsmedalj vid OS i Antwerpen 1928. Den moderna femkampen, som består av grenarna löpning, ridning, simning, skytte och fäktning, kom till föreningen 1913 och blev riktigt populär på 1940-talet då den moderna femkampen slog igenom på allvar, med en bronsmedalj av Gösta Gärdin vid OS i London 1948.

Äldre pin för A6 Skytte och IF
Under mer än 25 år var femkampen den dominerande grenen i idrottföreningen, även om föreningen också utövade grenarna skytte, motorsport, brottning och orientering. Framgången lät inte heller vänta på sig; ett flertal SM-tecken, flera OS-medaljer, med guldmedaljen i Mexico 1968 för Björn Ferm som höjdpunkt.
Under åren har föreningen även arrangerat flera stora tävlingar som till exempel SM 1953 och 1955, samt VM 1967 och 1978 i modern femkamp. Framgångsrika tränare och fäktmästare som Rolf Edling och Bela Rerrich har fungerat som instruktörer vid elitträningsläger på internationell nivå.

Föreningsmärket för A6 Skytte och idrottsförening (uppdaterad version 2023).
När regementet A6 lades ned 1985 försvann det mesta av verksamheten i idrottsföreningen. Fäktningssektionen överlevde dock, mycket genom Johan Bergdahl som framgångsrik svensk fäktare och eftersom fäktning är den enda idrotten på programmet kallar vi oss i tävlingssammanhang och liknande kort och gott för ”A6 fäktning”.
Klubben har för närvarande c:a 100 medlemmar varav 40 st är aktiva fäktare och har sin fäktsal på Bäckadalsgymnasiet (Hus 1) i Jönköping.